Lidingö

Rudboda Gård

16 RUM  

45 000 000 kr  

300 kvm

Rudboda Gård, en sällsynt bevarad 1800-tals gård mitt på Lidingö endast 10min från Stureplan.

Ett mycket sällsynt tillfälle att förvärva en av de äldsta gårdarna på Lidingö, lokaliserat några hundra meter från Kyrkviken med egen brygga. Rudboda Gård är en fastighet med medeltida anor som omnämns i text redan år 1381 med allt från köpebrev till jaktbesök av Kung Karl den XV. Rudboda Gård kan därmed anses som en av Lidingös betydelsefulla och bevarade kulturskatter.

Gårdsgruset knastrar lätt under skorna när du går igenom de rödmålade par-grindarna i staketet, vidare fram under trädens lövade grenar tills du befinner dig mitt på gårdsplanen omgiven av två flyglar och ett stort 1800-tals hus. Rudboda Gård är lättsam att falla för med sin gulmålade locklistpanelade fasad med vita knutbräder och fönsteromfattningar, spröjsade vackra fönster, enkupade tegelpannor, rejäla stengrund och bastanta farstukvist med snickarglädje. Byggnaden är tidstypisk och ett mycket fint exempel på svensk empir, även känd som Karl-Johanstilen.

Genom de gedigna ursprungliga entrédörrarna i massivt trä kliver vi in i huvudbyggnaden. Huset har stora sällskapsytor och karaktäristiska kakelugnar, stora fönster med spröjs och flertalet bevarade originaldetaljer. Fastigheten kan nyttjas såsom den gör idag som två privatbostäder eller återställas invändigt till en stor pampig villa för den stora familjen. Från gårdsplanen finner vi de Östra och Västra flyglarna, dessa är inredda som separata bostadshus med flertalet originaldetaljer och väl tilltagna ytor. På baksidan av huvudbyggnaden finner vi en enorm trädgård med flertalet perenna växter, buskar och fruktträd. Baksidan följer landskapet med sina olika höjder vilket skapar en grönskande oas med ett konstant lugn då fastigheten angränsar mot ett av Lidingös gröna och kulturhistoriska miljöområden. Vidare på fastigheten finner vi idag den enda bevarade statarbostaden på Lidingö samt en ekonomibyggnad i form av en stor och välbevarad, flaurödfärgad, timrad uthuslänga.

Rudboda Gård används idag som flera bostäder. Huvudbyggnaden som uppfördes år 1811 har idag i varje separat plan kökslösningar, stora vardagsrum och sovrum. Över- och undervåning har idag separata entréer där nedervåningen nås från framsidan. Övervåningen nås i sin tur via trappan med snickarglädje på baksidan. Vid huvudentrén välkomnas du av en tidsenlig hall från husets uppförande Här möts vi av en stor kakelugn, nätta listningar längs med taket och ett rustikt genomgående trägolv. Vidare disponeras bostadsplanet från hallen med ett stort angränsande kök. Köket har stora rymliga sällskapsytor med vackra tidstypiska detaljer i form av flera platsbyggda förråd bakom spegeldörrar, harmoniska ljusinsläpp från de spröjsade fönsterna och direktaccess till balkongen på baksidan som ramas in av snickarglädje och murgröna mot trädgården. Vidare från köket nås ett sovrum samt ett mindre badrum. Från hallen nås även ytterligare ett sovrum samt vardagsrum med rymliga sällskapsytor. Här finns flertalet kakelugnar i de olika rummen och många bevarade byggnadsdetaljer. Det övre våningsplanet öppnar direkt upp sig innanför ytterdörren med en stor och öppen hall som angränsar mot flera sällskapsrum, badrum och sovrum. Hallen kan med lätthet nyttjas som ett mindre vardagsrum, bibliotek eller lounge. Från det stora allrummet på övervåningen nås balkongen mot framsidan med sin för- och eftermiddagssol. Känslan över hela huset är varm och den äldre gedigna karaktären personifieras med flera bevarade detaljer från 1800-talet.

Den Östra och den Västra flygeln nyttjas som separata privatbostäder med flertalet originaldetaljer. De båda flyglarna tornar upp sig från stabila stengrunden med gulmålad stående panel, vita knutbräder och fönsteromfattningar samt gedigna trädörrar. Den Östra flygeln öppnar upp sig med ett stort och ljust allrum direkt innan för entrédörrarna, med rymliga sällskapsytor och kakelugn. Vidare från allrummet nås ett moderniserat kök, sovrum, badrum och balkong i söderläge. Byggnaden har många kvarvarande originaldetaljer som knyts ihop med de ljust målade väggarna, de gedigna trägolven, kakelugn och ljusinsläpp från flera vädersträck.
Den Västra flygeln bjuder in till ett stort sällskapsrum med kök i öppen planlösning, där utrymmer för flertalet sittgrupper finns. I anslutning till köksdelen nås badrum och direkt till vänster innanför entrédörrarna nås flygelns sovrum. De båda husen karaktäriseras med goda ljusinsläpp, fina original detaljer och en harmonisk lugnande känsla.

Vidare på baksidan av huvudbyggnaden och en liten bit upp på den landskapsföljande tomten finner vi Statarbostaden. Statarbostaden som är öns enda bevarade karaktäriserar stabilitet med sin rustika rödmålade panel, vita knutbräder och fönsteromfattningar. Ett knippe kulturarv i välbevarat skick. Direkt innanför dörren möts vi av ett hall med trappa till övervåningen samt möjligheten att ta oss till husets olika rum. Direkt till vänster når vi ett sällskapsrum med eldstad. Vidare kommer vi till bostadens kök. Till höger från hallen finns ett stort vardagsrum uppdelat i två sektioner. Från den rejäla trätrappan nås övervåningen med flertalet sovrum och ett badrum. Vidare från övervåningen når vi via en dold trappa uppgången till vindsvåningen med två stora, oinredda gavelrum. Med husets många fönster i olika vädersträck, goda ljusinsläpp och ljusmålade mer moderna inslag känns bostaden väldigt rymlig trots takhöjden från 1800-talets första hälft.

På fastigheten finns flertalet ekonomibyggnader. Ett tidsenligt uthus, vedeldat bastuhus samt ett stort magasin med vedbodar m.m. Alla byggnaderna karaktäriseras av stående, faluröda, träfasader. Vissa med vitmålade fönster och omfattningar, andra med svartmålade rejäla trädörrar.

Nere vid Kyrkviken, endast ett stenkast från Rudboda Gård finns ett bevarat brygghus i form av en sjöbod samt två stabila bryggor där ångbåtar en gång i tiden lade till. Med de egna bryggorna som ligger i söderläge är närheten till soliga dagar invid vatten ett faktum. Från Kyrkvikens småbåtshamn till höger från bryggorna ses mindre båtar rofyllt glida förbi innan de tar sig ut mot Lidingös- och Stockholms skärgård.

FAKTA

Utgångspris: 45 000 000 kr
Adress: Rudboda Gård
Antal rum: 16 rum
Boarea: 300 kvm
INTERIÖR

Antal rum: 16

Antal sovrum:

Boarea + Biarea: 300

BYGGNAD

Fastighetsbeteckning: Rudboda Gård 1

Byggnadstyp: 1½-plansvilla med källare

Byggnadsår: 1811  

Uppvärmning: Luft/Vatten värmepump

Byggnadssätt:

Grundläggning: Stengrund

Grundmur: Natursten

Stomme: Trä

Fasad: Trä

Fönster: 2-glas

Bjälklag: Trä

Tak: Tegel

ÖVRIGA BYGGNADER
Inga poster hittades.
EKONOMIBYGGNADER
Bastubod
Bod nr1
Bod nr2
Magasin
ALLMÄNT OM GÅRDEN

Driftskostnad: 86 678 kr/år

Driftskostnad varav

Uppvärmning: 20 808 kr

El: 15 665 kr

V/A: 2 467 kr

Renhållning: 1 100 kr

Försäkring: 46 638 kr

Kommentar: Driftskostnad för huvudbyggnaden är 86 678 kr. Total driftskostnad för hela fastigheten Rudboda Gård 1 uppgår till; 142 325 kr.

Beräknat på 2 personer i hushållet

Ventilation: Självdrag

Servitut: Rudboda Gård har två servitut inskrivna;

Avtalsservitut: D201600279890:1.1; Servitut för brygga och sjöbod inom Fastigheten Lidingö 5:136 (till förmån för Rudboda Gård 1) KS/2022:77, 2022-02-16.

Officialservitut: 0186-Z14A.1; Väg, rätt till väg.

Planbestämmelser: Fastigheten ingår i stadsplan RUDBODA (Rudboda Gård mm) i Lidingö. Akt.nr 01-LIG-779.

OMRÅDE

Kulturmiljön kring Hustegafjärden-Kyrkviken är en av de största till ytan på Lidingö och är en av de mest karaktärsfulla kulturmiljöerna. Den omfattar en stor del av Ekholmsnäs samt angränsande delar av stadsdelarna Rudboda och Yttringe på andra sidan vattnet. Kulturmiljön redovisas i sin helhet här, vilket innebär att även Rudboda gård, Hustegaholm som ingår i stadsdelen Bosön, Rudboda och Södergarn presenteras i detta sammanhang.

DOKUMENT
Stäng fullständig beskrivning

VISNING

Kontakta mäklaren för visning.
Owner | Reg. Real Estate Agent
Eric Bremberg

INTRESSEANMÄLAN:

Rudboda Gård

Vill du få tillgång till våra fastigheter underhand?

Vi har specialiserat oss på att förmedla fastigheter underhand i Stockholm, helt utanför den publika marknaden.